Coaching, dat is lucht verkopen!

“Mama, mag ik eens wat vragen?” Op kousenvoeten brengt onze zoon tijdens het avondeten een gespreksonderwerp aan. “Een vriend zei me vandaag dat jij lucht verkoopt. Wat zou hij daarmee bedoelen?” Daarop volgde een bezorgde blik, want onze zoon is niet het type om te confronteren. Maar hij zat duidelijk met de vraag in zijn maag. Na wat gegniffel dat het wel handig zou zijn om mijn boterham te verdienen door het verkopen van lucht, was het toch tijd om enkele mythes over coaching uit de wereld te helpen.

Eerste mythe: coaching = lucht verkopen

Coaching is meer dan een babbeltje slaan. Hoewel de koffie steeds klaar staat mét wat lekkers erbij, overstijgt het niveau van een coachinggesprek ruimschoots het niveau van een koffieklets. Als coach ben ik er op getraind om in het coachinggesprek echt te focussen op jou. Door actief te luisteren en mijn vragen zorgzaam te kiezen, begeleid ik jou doelgericht richting verandering. Daarbij help ik jou om je perceptie te verruimen, je zelfreflectie te versterken en nieuwe dingen uit te proberen.

Tweede mythe: coaching is voor watjes

Je bent geen watje als je voor een loopbaancoach of persoonlijke coach kiest. Dagelijks ontmoet ik nieuwe coachees en steeds weer ben ik geraakt door hun kracht. Vaak zijn het mensen met heel wat wilskracht en een rijke ervaring. Mensen die de zoektocht naar hoe het nòg beter of gelukkiger kan actief willen aanvangen. Het vergt lef om in een coachingtraject te stappen, te focussen op jezelf en de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk op te nemen.

Derde mythe: coaching brengt geen zoden aan de dijk

Omdat er bij coaching heel wat “gepraat” wordt, leeft wel eens het beeld dat er niet richting een resultaat wordt gewerkt. Het tegendeel is waar. Als oplossingsgericht coach verleg ik de focus heel snel van het probleem naar wat je in de plaats zou willen van het probleem. Op die manier stellen we heel concrete doelen waar we stapsgewijs naartoe werken. We zoeken naar uitzonderingen op het probleem (wanneer lukt het wel), naar hulpbronnen die je kunnen helpen om je doel te bereiken en plannen concrete stappen naar jouw gewenste toekomstbeeld.

Vierde mythe: iedereen kan coachen

Coach is geen erkend beroep. Iedereen die dat wil, kan dus een bordje “coach” aan de deur hangen en een coachingpraktijk starten. Het wekt de indruk dat iedereen kan coachen en hé, die goede vriendin van je, die kan toch ook goed luisteren? Van een coachinggesprek mag je echter andere dingen verwachten dan van een gezellige babbel. Check daarom voor je met een coachingtraject start welke opleiding de coach heeft genoten, daar kan je vaak al heel wat uit afleiden. Vraag ook naar een vrijblijvende intake (eventueel telefonisch) zodat je kan aanvoelen of er een klik is met de coach. Besef daarbij dat de coach niet je beste vriend moet worden, maar het is wel belangrijk dat je je goed voelt bij de persoon die je zal coachen.

Vijfde mythe: een coach steekt je in een hokje

Sommigen vinden het eng: een coach is zo iemand die je met één blik doorgrondt, je daarna een label opkleeft en een handleiding mee geeft. Zo werkt coaching niet! Uiteraard sta ik als coach stil bij je persoonlijkheid, je talenten en valkuilen en wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Van daaruit maak je immers de beste keuzes voor je loopbaan of groei in je job. Dat beeld maak ik echter zo breed en genuanceerd mogelijk, zonder hokjes of labels. Net die breedte zorgt ervoor dat er verschillende mogelijke pistes duidelijk worden en je bewust keuzes kan maken.

5 mythes over coaching. Er zijn er vast nog meer. Aarzel dan ook niet om je vragen te stellen en bekommernissen af te toetsen. En oh ja, als de ouders van de hierboven vernoemde vriend de startvraag van deze blogpost herkennen, dan zijn ze van harte welkom voor een kopje koffie. Want hoewel ik graag coach, maak ik zeker ook graag tijd voor een babbel met een geurende kop koffie. 🙂

Tot blogs!

Hartelijke groet,

Nele.